Peste 400 de persoane au murit în ultimele 5 zile din cauza valului de caniculă record înregistrat în regiunea canadiană British Columbia.
În această perioadă numărul aproximativ al deceselor era de 160, acesta crescând în ultima perioadă din cauza temperaturilor ridicate în regiunea canadiană, înregistrate în urma unui val de caniculă fără precedent, potrivit CBC.
„Credem că principala cauză a numărului mare de decese este căldura din ultimele zile, însă acest lucru va trebui stabilit cu exactitate”, a spus Lapointe, medic legist.
Lapointe a declarat că agenția va analiza tiparele deceselor, inclusiv regiunile în care au avut loc, vârsta și sexul persoanelor, cât şi orice probleme de sănătate pe care ar fi putut să le aibă cei decedaţi. Vineri urmează să fie actualizate datele despre numărul victimelor.
Părți din Canada au văzut temperaturi de până la 50C (122F) în ultimele zile, iar acum incendiile sălbatice se extind.
Imaginile prin satelit de la NASA arată cum pâlcurile de fum sunt trimise în partea de vest a țării
Distrugerea terifiantă poate fi rezumată de micul oraș Lytton, unde aproximativ 1.000 de locuitori au fost nevoiți să fugă miercuri seară, în timp ce fumul le-a cuprins casele. Filmările de la sol arată oameni care fug în vehicule în condiții de ceață, limitând vederea la zeci de metri. Lumina slabă a zilei este ruptă doar ocazional de copaci înghițiți la marginea drumului.
Lytton, un oraş din centrul provinciei British Columbia, a depăşit săptămâna aceasta de trei ori cel mai mare record de temperatură din Canada din toate timpurile, cu un vârf de 49,6 grade Celsius, începând de marţi.
În nord-vestul SUA, temperaturile din Washington şi Oregon au crescut mult peste 38 grade C, în weekend. Portland a stabilit maxime istorice câteva zile la rând, inclusiv 47 grade C, duminică.
Serviciul de incendii din Columbia Britanică a declarat că flăcările de la Lytton nu puteau controla o zonă care se întinde pe aproximativ 30 de mile pătrate – dar norii de cenușă pot fi văzuți transportați în atmosferă și din alte părți ale regiunii.
Guvernatorul din Oregon, Kate Brown, a declarat starea de urgenţă din cauza „ameninţării iminente a incendiilor”, în timp ce Serviciul Naţional de Meteorologie din SUA din Portland a emis o avertizare cu steag roşu pentru anumite părţi ale statului, spunând că viteza vântului ar putea răspândi rapid focul. Departamentul de Pompieri din Portland a interzis utilizarea artificiilor pentru weekend-ul din 4 iulie, când americanii sărbătoresc Ziua Independenţei